Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Τα σεμινάρια της Νεας Γουινέας για τον Οκτώβριο

Παρακάτω παρατίθενται αναλυτικά οι περιγραφές των σεμιναρίων, το ωράριο και η οικονομική συνεισφορά για το καθένα. Η συνεισφορά είναι συζητήσιμη για όποιον θεωρεί πως το ποσό ξεπερνά τις οικονομικές του δυνατότητες. Για να κρατήσετε μια θέση για ένα σεμινάριο θα χρειαστεί να περάσετε από τη Νέα Γουινέα και να αφήσετε τη συμμετοχή. Η διεύθυνση του χώρου είναι Ανατολίου 3, Αγ. Αρτέμιος, <Μ> Αγ. Ιωάννης και το τηλ 210 7562926.
Αναλυτικό πρόγραμμα σεμιναρίων για το μήνα Οκτώβριο ’12:
Σεμινάριο κατασκευής ηλιακού φούρνου
Ο ηλιακός φούρνος είναι μια απλή κατασκευή που χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο την ενέργεια του ήλιου και μαγειρεύει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες έτσι ώστε το φαγητό να διατηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό τα θρεπτικά του συστατικά, αλλά και να μην υπάρχει κίνδυνος να καεί! Πρόκειται για μια απλή και αξιόπιστη ηλιοθερμική κατασκευή, εύκολη στη συντήρηση που μπορεί σε συνδυασμό με άλλα συστήματα να βοηθήσει στην επίτευξη της ενεργειακής αυτάρκειας. Σε αυτό το σεμινάριο θεωρητικά οι βασικές αρχές λειτουργίας ενός ηλιακού φούρνου και πρακτικά η διαδικασία κατασκευής του. Στο σεμινάριο θα έχετε την δυνατότητα να κατασκευάσετε ένα ηλιακό φούρνο ανά δύο άτομα και να τον κρατήσετε μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου. Εάν το επιτρέψει ο καιρός, θα μαγειρέψουμε με έναν ηλιακό φούρνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
6-7 Οκτωβρίου, 10:00-18:00, συμμετοχή: 40 ευρώ
Σεμινάριο ραπτικής για αρχάριους
Το σεμινάριο αποτελεί μια εισαγωγή στις βασικές τεχνικές της ραπτικής. Περιλαμβάνει την εξοικείωση με τα υλικά και τη ραπτομηχανή και την κατασκευή απλών χρηστικών αντικειμένων: καπνοθήκη, υφασμάτινη τσάντα για ψώνια και διακοσμητική μαξιλαροθήκη.
7 Οκτωβρίου, 11:00-19:00, συμμετοχή: 20 ευρώ
Σεμινάριο Επιχρίσματα στη Φυσική Δόμηση
Πρόκειται για ένα διήμερο θεωρητικό και πρακτικό σεμινάριο κατά το οποίο τα άτομα που θα συμμετέχουν θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τα υλικά, τα εργαλεία και τις τεχνικές μεθόδους που αφορούν στα εσωτερικά και εξωτερικά επιχρίσματα στη φυσική δόμηση, καθώς και στη χρήση φυσικών βαφών. Η πρακτική εφαρμογή θα γίνει σε υπάρχουσα κατασκευή από αχυρόμπαλες.
13-14 Οκτωβρίου, 10:00-18:00, στο χωράφι της Νέας Γουινέας στη Νέα Μάκρη, συμμετοχή: 40 ευρώ (Η διανυκτέρευση για όποιον το επιθυμεί μπορεί να γίνει στη Νέα Μάκρη σε κλειστό χώρο)
Σεμινάριο μελέτης μικρών ανεμογεννητριών
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου προσεγγίζονται θεωρητικά οι βασικές αρχές λειτουργίας και εγκατάστασης μιας μικρής ανεμογεννήτριας. Παρουσιάζονται βασικά στοιχεία αεροδυναμικής των πτερυγίων, αρχές λειτουργίας ηλεκτρικών μηχανών, τεχνικές ανύψωσης και τρόποι σύνδεσης. Οι θεματικές που περιλαμβάνει είναι οι εξής:
1. Αιολική ενέργεια
2. Ιστορική αναδρομή (ανεμόμυλοι, ανεμογεννήτριες)
3. Μικρές ανεμογεννήτριες
4. Κατασκευή μικρών ανεμογεννητριών ανοιχτού κώδικα
5. Επιδώσεις μικρών ανεμογεννητριών ανοιχτού κώδικα
6. Αυτόνομα συστήματα με μικρές ανεμογεννήτριες
7. Αεροδυναμική
8. Γεννήτριες αξονικής ροής
9. Μηχανικός έλεγχος ταχύτητας περιστροφής
13-14 Οκτωβρίου, 10:00-18:00, συμμετοχή: 40 ευρώ
Σεμινάριο πλεξίματος για αρχάριους
Το σεμινάριο περιλαμβάνει τη γνωριμία με τα υλικά και εξοικείωση με βασικές τεχνικές πλεξίματος έτσι ώστε να μπορούμε να φτιάχνουμε απλά χρηστικά αντικείμενα (πχ. κασκόλ, “λαιμός”, κ.α.) και να τα διακοσμούμε με πλεκτά στολίδια (φούντες, λουλούδια, κρόσσια, κ.α…)
14 Οκτωβρίου, 11:00-19:00, συμμετοχή: 20 ευρώ
Σεμινάριο σαπουνιού
Μέσα από την ιστορία του σαπουνιού θα προσεγγίσουμε τις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής και χρήσης. Θα εξηγήσουμε τη χημεία της σαπωνοποίησης και τη σημασία του pH. Θα μελετήσουμε τις ιδιότητες των ελαίων που χρησιμοποιούνται στη σαπωνοποίηση και τις ιδιότητες που προσδίδουν στο σαπούνι που προκύπτει. Παρασκευάζοντας σαπούνι θα πειραματιστούμε με διαφορετικά χρώματα υφές και αρώματα χρησιμοποιώντας διάφορα φυσικά υλικά και θα αναλύσουμε βασικές έννοιες όπως ο βαθμός σαπωνοποίησης και η υπερλίπανση και η ωρίμανση του σαπουνιού. Θα μιλήσουμε για τους συνδυασμούς βοτάνων και αιθέριων ελαίων που δίνουν στο σαπούνι θεραπευτικές ιδιότητες και τέλος θα μιλήσουμε για τα βασικά μέτρα ασφαλείας που πρέπει λαμβάνονται κατά την παρασκευή του σαπουνιού.
20 Οκτωβρίου 11:00-19:00, συμμετοχή: 20 ευρώ
Σεμινάριο παρασκευής σπιτικής μπίρας
Πρόκειται για ένα μονοήμερο σεμινάριο κατά την διάρκεια του οποίου παρουσιάζεται θεωρητικά και πρακτικά η διαδικασία παραγωγής σπιτικής μπίρας από εκχύλισμα βύνης (malt extract).
Αναλυτικά, το σεμινάριο περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές:
  1. Θεωρία αλκοολικής ζύμωσης
  2. Προετοιμασία μείγματος μαγιάς και βύνης για την ζύμωση
  3. Έλεγχος διαδικασίας ζύμωσης
  4. Εμφιάλωση
  5. Ποιοτικός έλεγχος!
21 Οκτωβρίου, 11:00-19:00, συμμετοχή: 20 ευρώ
Σεμινάριο βιολογικής καλλιέργειας σε συνθήκες πόλης
Πρόκειται για ένα διήμερο σεμινάριο που έχει σαν στόχο να δώσει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με βασικές έννοιες και τεχνικές βιολογικής καλλιέργειας, τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τις προσαρμογές που απαιτεί η καλλιέργεια μέσα στην πόλη. Περιλαμβάνει τις έξης ενότητες:
  1. το φυτό σαν ζωντανός οργανισμός ( βασικές έννοιες ανατομίας-φυσιολογίας,κύκλος ζωής)
  2. το έδαφος
  3. κομποστοποίηση
  4. βιολογική λίπανση
  5. αντιμετώπιση ασθενειών
  6. καλλιεργητικές συμβουλές για κάθε είδος ξεχωριστά
  7. συγκαλλιέργεια
  8. συλλογή σπόρων
27-28 Οκτωβρίου , 11:00-19:00, συμμετοχή: 40 ευρώ
Σεμινάριο ρεφλεξολογίας
Η ρεφλεξολογία είναι μια μέθοδος θεραπείας που εστιάζει κυρίως στην πίεση συγκεκριμένων σημείων στα άκρα (πέλματα, χέρια, αυτιά) και έχει ως στόχο την ενεργοποίηση των θεραπευτικών δυνάμεων του ίδιου του σώματος, έτσι ώστε μέσα από μια διαδικασία αυτοΐασης να επανέλθει στην ισορροπία. Το σώμα μας, όπως και ολόκληρο το Σύμπαν, είναι ολογραφικό, έτσι ασκώντας πίεση στα αντανακλαστικά σημεία πχ. του ποδιού μπορούμε να επηρεάσουμε ολόκληρο τον οργανισμό δίνοντας του το μήνυμα να εστιάσει την προσοχή του εκεί που υπάρχει ανάγκη. Σε αυτό το σεμινάριο, θα μάθουμε βασικά σημεία του πέλματος και της ράχης του ποδιού, ούτως ώστε να μπορούμε να επέμβουμε σε περιπτώσεις ανάγκης (όπως πχ. πονοκέφαλοι, αμηνόρροια, επώδυνη έμμηνος ρήση, πόνοι στις αρθρώσεις κτλ.) καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προσεγγίσουμε και να χειριστούμε τα διάφορα σημεία. Θα εξοικειωθούμε επίσης με το πώς μπορούμε να αναγνωρίζουμε ενδείξεις που αντικατοπτρίζουν την γενικότερη κατάσταση των οργάνων του σώματός μας, στο πόδι. Επίσης κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα αναφερθούμε σε βασικές αρχές της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και σε συμπληρωματικές θεραπευτικές μεθόδους όπως το Gua Sha και το Su Jok.
27-28 Οκτωβρίου, 11:00-19:00, συμμετοχή: 40 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου