Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Πως να μετρήσετε τις τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες στο χώρο σας



“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών η έκθεση σε τεχνητές πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αυξάνεται συστηματικά λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρισμού και της ολοένα και μεγαλύτερης διάδοσης των ασύρματων τεχνολογιών (...) με αποτέλεσμα σήμερα κάθε πολίτης να εκτίθεται σε ένα σύνθετο μείγμα ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων διαφόρων συχνοτήτων, τόσο στο οικιακό όσο και στο εργασιακό του περιβάλλον”Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ψήφισμα 2008/2211


Η συνεχής αύξηση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης κάνει τις μετρήσεις ακτινοβολίας πιο επίκαιρες και αναγκαίες από ποτέ, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (έγκυοι, παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς).
Οι μετρήσεις των αόρατων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων είναι ο μοναδικός τρόπος να διαπιστώσετε αν στους χώρους όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας υπάρχουν υπερβάσεις των προτεινόμενων ορίων έκθεσης στις τεχνητές ακτινοβολίες εξαιτίας εμφανών και μη πηγών ακτινοβολίας (κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, και μόντεμ-ρούτερ Wi-Fi, ηλεκτρικές συσκευές, καλώδια, πυλώνες, μετασχηματιστές κ.α.).
Μετρώντας τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία  θα μπορέσετε παράλληλα να μειώσετε σημαντικά την καθημερινή σας επιβάρυνση, εντοπίζοντας και αποφεύγοντας τα ηλεκτρομαγνητικά hotspots και με πολλούς άλλους τρόπους που αναφέρονται αναλυτικά στον οδηγό με συμβουλές προστασίας της Home Biology.

"Η μέτρηση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο κρεβάτι της μητέρας αποτελεί έναν από τους απαραίτητους προγεννητικούς ελέγχους. Αν τα επίπεδα είναι υψηλά, το παιδί είναι πιθανό να αναπτύξει νευρολογικές ανωμαλίες μέσα στα 2 πρώτα χρόνια ζωής" Δρ. Ντίτριχ Κλινγκχαρτ, διευθυντής Ινστιτούτου Νευροβιολογίας στην Ουάσιγκτον

Ποιες τιμές ακτινοβολίας είναι υψηλές;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι σχετική καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις απόψεις των επιστημόνων.
Tα επιτρεπτά όρια έκθεσης βασίζονται μόνο στη θέρμανση στων ιστών και θεωρούνται ξεπερασμένα λόγω της μεγάλης αύξησης των πηγών και των τιμών ακτινοβολίας αλλά και των νέων επιστημονικών δεδομένων.
Τα τελευταία χρόνια έχουν προταθεί από διάφορους επιστημονικούς φορείς νέα πολύ χαμηλότερα όρια έκθεσης, τα οποία βασίζονται σε μη θερμικές επιδράσεις των ακτινοβολιών που φαίνεται ότι οδηγούν σε επιπτώσεις υγείας.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο για τα ασφαλή όρια έκθεσης στις τεχνητές ακτινοβολίες.
Εκτός από τις νόμιμες και τις προτεινόμενες τιμές είναι σημαντικό κανείς να γνωρίζει και ποια είναι τα συνηθισμένα επίπεδα ακτινοβολιών στις κατοικίες σήμερα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που θέλει να αποφασίσει αν θα μετακομίσει από ένα σπίτι ή όχι.
Σε περίπτωση που αγοράσετε ή ενοικιάσετε κάποιον μετρητή ακτινοβολίας ή πραγματοποιήσετε έναν Ελέγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης θα σας ενημερώσουμε για τις τιμές που συναντώνται στη χώρα μας, σε διάφορες περιπτώσεις κατοικιών και πηγών ακτινοβολίας ώστε να μπορείτε να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το μέγεθος της επιβάρυνσης σας.

Οι μετρήσεις ακτινοβολίας χρειάζονται μόνο όταν υπάρχει κάποια σημαντική πηγή ακτινοβολίας σε κοντινή απόσταση;

Τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας σε ένα χώρο δεν σχετίζονται μόνο με την γειτνίαση με κάποια φανερή εξωτερική πηγή ακτινοβολίας αλλά και με την παρουσία μη εμφανών πηγών ή/και γνωστών πηγών που οι περισσότεροι δεν υποψιάζονται ότι παράγουν σημαντικά πεδία.
Για παράδειγμα κοινές ασύρματες συσκευές που χρησιμοποιείτε εσείς ή οι γείτονες σας (όπως οι βάσεις των ασύρματων τηλεφώνων και τα ασύρματα μόντεμ) συχνά σας εκθέτουν σευψηλότερες τιμές ακτινοβολίας από ότι γειτονικές κεραίες κινητής τηλεφωνίας λόγωκοντινότερης απόστασης και καλύτερης διάδοσης στο εσωτερικό των κατοικιών.
Παρομοίως τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι συνηθέστερες αιτίες υψηλών τιμών μαγνητικών πεδίων είναι τα καλώδια χαμηλής τάσης της ΔΕΗ που υπάρχουν παντού (και ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι συνήθως υπερφορτωμένα), και όχι οι πιο «διάσημοι» πυλώνες υψηλής τάσης.
Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και μια πληθώρα μη εμφανών πηγών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που βρίσκονται γύρω μας χωρίς να τις αντιλαμβανόμαστε όπως:
  • καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε ψεύτικες καμινάδες, ηλιακοί θερμοσίφωνες, διαφημιστικές πινακίδες κ.α..(κεραίες κινητής υπάρχουν πλέον σχεδόν σε κάθε γειτονιά και το καμουφλάρισμα τους αποτελεί συνηθισμένη τακτική των εταιρειών για να αποφευχθούν προβλήματα με τους γείτονες)
  • κεραίες ραδιοερασιτεχνών, ραδιοδικτύων αστυνομίας, ραδιοταξί, μεταφορικών εταιρειών και σωμάτων ασφαλείας, ραντάρ αεροδρομίων, λιμανιών, στρατού, μετεωρολογικά κ.α.
  • ασύρματες συσκευές από τους γείτονες (ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ, baby monitors, ασύρματοι συναγερμοί, ενισχυτές σήματος κινητής τηλεφωνίας κ.α.)
  • υπόγειοι μετασχηματιστές, καλώδια μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ
  • αγείωτες ηλεκτρικές συσκευές
  • προβλήματα στην ηλεκτρική καλωδίωση (φθαρμένη μόνωση, σφάλματα στις συνδέσεις των κυκλωμάτων κ.α.)

Που συνήθως καταγράφονται υψηλότερες τιμές ακτινοβολιών;

  • Στις πυκνοκατοικημένες περιοχές λόγω της παρουσίας περισσότερων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, της μεγαλύτερης κατανάλωσης ρεύματος και του πιο πυκνού δικτύου διανομής ηλεκτρισμού
  • Σε κατοικίες στις οποίες τα καλώδια χαμηλής τάσης περνούν πολύ κοντά από χώρους υψηλής χρήσης (υπνοδωμάτια, σαλόνι κ.α.)
  • Σε κατοικίες που γειτνιάζουν με κεραίες κινητής τηλεφωνίας, με γραμμές υψηλής τάσης ή μετασχηματιστές της ΔΕΗ
  • Σε γραφεία λόγω της πληθώρας ηλεκτρικών και ασύρματων συσκευών
  • Στις πολυκατοικίες λόγω της παρουσία πληθώρας ασύρματων τηλεφώνων και δικτύων ίντερνετ
  • Σε παλαιότερες κατοικίες ή σε κατοικίες όπου έχουν γίνει ηλεκτρολογικές μετατροπές
  • Στους υψηλότερους ορόφους των κτιρίων που λόγω θέσης είναι συνήθως περισσότερο εκτεθειμένοι στις ασύρματες ακτινοβολίες από ότι οι ισόγειοι ή υπόγειοι χώροι

Είναι προτιμότερο να αγοράσω/ενοικιάσω ένα μετρητή ακτινοβολίας ή να ζητήσω τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης από εξειδικευμένο μηχανικό;

Ο Έλεγχος Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης:
  • αποτελεί ευκολία όταν δεν θέλετε να ανακατευτείτε με τον χειρισμό συσκευών
  • περιλαμβάνει μετρήσεις όλων των ειδών ακτινοβολίας (χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων) και άλλες δύσκολες για τον ερασιτέχνη μετρήσεις (π.χ. ηλεκτρικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων) όπου απαιτείται
  • γίνεται με τη χρήση επαγγελματικών μετρητικών διατάξεων με αυξημένη ευαισθησία, διευρυμένο φάσμα συχνοτήτων μέτρησης (για εντοπισμό περισσότερων πηγών ακτινοβολίας) και άλλα προηγμένα χαρακτηριστικά
  • πραγματοποιείται από εξειδικευμένο έμπειρο μηχανικό που εγγυάται την αξιοπιστία των μετρήσεων και της ερμηνείας των καταγραφέντων τιμών
  • παρέχει εξατομικευμένη μελέτη με προτάσεις μείωσης των επιπέδων ακτινοβολίας στον κάθε χώρο και ΔΩΡΕΑΝ επαναμέτρηση των επιπέδων ακτινοβολίας σε περιπτώσεις εφαρμογής λύσεων θωράκισης

Από την άλλη, η αγορά ή ενοικίαση ενός μετρητή ακτινοβολίας:
  • Προτείνεται σε κατοίκους περιοχών εκτός Αττικής, όπου είναι πρακτικά πιο δύσκολο να πραγματοποιήσουμε Έλεγχους Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης
  • Σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχετε περιοδικά τις τιμές ακτινοβολίας, εντοπίζοντας τυχόν νέες πηγές ακτινοβολίας γύρω σας (π.χ. νέες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, νέα ασύρματα τηλέφωνα και δίκτυα ίντερνετ γειτόνων κ.α.).
  • Είναι χρήσιμη στη λήψη πολύωρων δειγμάτων και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους (σημαντικό στη μέτρηση μαγνητικών πεδία από τα καλώδια της ΔΕΗ τα οποία παρουσιάζουν διακυμάνσεις αναλόγως με τα επίπεδα της ενεργειακής κατανάλωσης).
  • Είναι ιδανική λύση αν σκοπεύετε να μετακομίσετε και θέλετε να ελέγξετε τα επίπεδα ακτινοβολίες σε αρκετές κατοικίες πριν καταλήξετε σε αγορά ή ενοικίαση.
Οι μετρητές ακτινοβολίας που σας παρέχει η Home Biology είναι απλοί στη χρήση, δεν απαιτούν κανένα τεχνικό υπόβαθρο και παρέχουν ότι χρειάζεται για την εύκολη μέτρηση της ακτινοβολίας σε ένα χώρο.

Νέα υπηρεσία ενοικίασης των κορυφαίων μας μετρητών!

Η ενοικίαση μετρητών ακτινοβολίας είναι ο πιο οικονομικός τρόπος να διαπιστώσετε πόσο επιβαρύνεστε από συγκεκριμένες πηγές ακτινοβολίας γύρω σας (75 ευρώ η διήμερη ενοικίαση και δωρεάν αποστολή και παραλαβή της συσκευής από το χώρο σας).
Αν νοικιάσετε μια φορά κάποιον μετρητή μας θα έχετε μετά 50% έκπτωση σε κάθε επόμενη ενοικίαση της ίδιας συσκευής. Αυτό σημαίνει ότι για να υπερβείτε το κόστος αγοράς των βασικών μετρητών ακτινοβολίας NFA30M και HF38B θα πρέπει να νοικιάσετε τον καθένα περισσότερες από 12 φορές, πράγμα που μοιάζει απίθανο (στην πράξη μετά την 3-4η φορά που νοικιάζετε κάποιον μετρητή μας σας κάνουμε ακόμη χαμηλότερες χρεώσεις).
Δείτε αναλυτικά τους μετρητές που διατίθενται για ενοικίαση!
Δεν υπάρχει μετρητής που να μετράει όλες τις ακτινοβολίες! Οι μετρητές ακτινοβολίας χωρίζονται βασικά σε μετρητές υψηλών συχνοτήτων και μετρητές χαμηλών συχνοτήτων που έχουν διαφορετικές προδιαγραφές, καταγράφουν άλλα μεγέθη και μετρούν τις ακτινοβολίες από διαφορετικές πηγές. Μετρητές που υποτίθεται ότι μετρούν όλα τα είδη ακτινοβολίας, ανάλογα με το φάσμα μέτρησης αντιλαμβάνονται μόνο τα πολύ υψηλής έντασης πεδία, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εντοπίσουν πληθώρα πηγών και να δώσουν τιμές συγκρίσιμες με τα πολύ χαμηλότερα προτεινόμενα όρια μακροχρόνιας έκθεσης. 

Πως θα μετρήσω τις ακτινοβολίες από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα μόντεμ -ρούτερ ίντερνετ (wi-fi), ασύρματα τηλέφωνα, baby monitors κ.α.;

Θα χρειαστείτε ένα μετρητή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων που μετράει την πυκνότητα ισχύος σε μW/ m2 (μικροβάτ ανά τετραγωνικό μέτρο).
Με ένα μετρητή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων μπορείτε να μετρήσετε τις ακτινοβολίες από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, ασύρματα μόντεμ ίντερνετ (Wi-Fi), κινητά τηλέφωνα, baby monitors (συσκευές επιτήρησης των μωρών), συσκευές Bluetooth, κονσόλες παιχνιδιών με ασύρματα τηλεχειριστήρια, φούρνους μικροκυμάτων, ενισχυτές σήματος κινητής τηλεφωνίας κ.α.
Υψηλότερες τιμές ασύρματων ακτινοβολιών καταγράφονται συνήθως σε διαμερίσματα πολυκατοικιών λόγω της πληθώρας ασύρματων εφαρμογών από τους γείτονες, σε γραφεία λόγω ασύρματων τηλεφώνων και δικτύων υπολογιστών, στιςπυκνοκατοικημένες περιοχές λόγω της παρουσίας περισσότερων κεραιών κάθε τύπου, σε κατοικίες που γειτνιάζουν με κεραίες κινητής τηλεφωνίας (πιο επιβαρημένα τα δωμάτια με παράθυρα που έχουν οπτική επαφή με την κεραία) και στους υψηλότερους ορόφους των κτιρίων που λόγω θέσης είναι συνήθως περισσότερο εκτεθειμένοι στις ασύρματες ακτινοβολίες από ότι οι ισόγειοι ή υπόγειοι χώροι.
Οι μετρητές ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων που πωλούνται μέσω της Home Biology κατασκευάζονται από την κορυφαία στο χώρο εταιρεία Gigahertz.
Καταγράφουν τα επίπεδα ακτινοβολίας με το πάτημα ενός κουμπιού και διαθέτουν κατευθυντική κεραία για τον εντοπισμό της κατεύθυνσης εισόδου των ασύρματων σημάτων.
Οι τιμές των μετρητών ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων είναι 199 ευρώ για τον HF32D,  299 ευρώ για τον HF35C και 499 ευρώ για τον HF38B.
Η κύρια διαφορά των δύο ακριβότερων μετρητών HF35C και HF38B, είναι ότι παράγουν καιακουστικό σήμα ανάλογα με την πηγή ακτινοβολίας κάνοντας εύκολη την αναγνώριση των πηγών που επηρεάζουν τον κάθε χώρο.
Ο κορυφαίος μας μετρητής HF38B της Gigahertz είναι διαθέσιμος και για διήμερη ενοικίαση με 75 ευρώ (περιλαμβάνει τη δωρεάν αποστολή και παραλαβή της συσκευής από το χώρο σας).
Περισσότερα για τους μετρητές ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων και τα ασφαλή όρια έκθεσης..

Πως θα μετρήσω τις ακτινοβολίες από πυλώνες υψηλής τάσης, μετασχηματιστές, καλώδια ρεύματος κ.α.;

Όλες οι ενσύρματες πηγές ακτινοβολίας (καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές, πυλώνες κ.α.) παράγουν ένα ηλεκτρικό πεδίο (λόγω τάσης) και ένα μαγνητικό πεδίο (λόγω διαρροής ρεύματος).
Τα ηλεκτρικά πεδία από εξωτερικές πηγές ακτινοβολίας γειώνονται από τα περισσότερα δομικά υλικά (εξαίρεση τα ξύλινα σπίτια) και επομένως δεν εισέρχονται στο εσωτερικό των κτιρίων.
Αντίθετα τα μαγνητικά πεδία διαπερνούν ανεπηρέαστα σχεδόν όλα τα υλικά και για αυτό η μέτρηση τους έχει μεγαλύτερη σημασία στον προσδιορισμό της επιβάρυνσης από τα καλώδια και τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ.
Συνηθισμένες αιτίες υψηλών μαγνητικών πεδίων είναι οι τα καλώδια των γραμμών υψηλής τάσης (τα καλώδια είναι η πηγή – όχι οι πυλώνες), τα καλώδια του δικτύου διανομής ρεύματος μέσης και χαμηλής τάσης, ο μετρητής και οι ηλεκτρικοί πίνακες των κατοικιών, οι συσκευές μεγάλης κατανάλωσης, συσκευές με μετασχηματιστή ή μοτέρ κ.α.
Οι μετρητές μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων μετράνε την πυκνότητα ροής σε nT (=nano Tesla).
Οι μετρητές μαγνητικών πεδίων συχνοτήτων που πωλούνται μέσω της Home Biology κατασκευάζονται από την κορυφαία στο χώρο εταιρεία Gigahertz και οι τιμές τους είναι 149 ευρώ για τον ME3030 και 639 ευρώ για τον NFA30M.
Σε αντίθεση με τον ΜΕ3030 που μετράει σε κάθε άξονα (x,y,z) ξεχωριστά, ο NFA30M πραγματοποιεί απευθείας υπολογισμό της συνολικής τρισδιάστατης τιμής του μαγνητικού πεδίου κάνοντας ευκολότερη και γρηγορότερη την μέτρηση.
Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα της συνεχούς καταγραφής και αποθήκευσης τιμών στην ενσωματωμένη κάρτα μνήμης. Ενδείκνυται ιδιαίτερα για την λήψη 24ωρων ή 48ωρων δειγμάτων και την καλύτερη εκτίμηση της επιβάρυνσης, αφού οι τιμές των μαγνητικών πεδίων παρουσιάζουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της αυξομείωσης στα επίπεδα ενεργειακής κατανάλωσης.
Ο κορυφαίος μας μετρητής ΝFA30M της Gigahertz είναι διαθέσιμος και για διήμερη ενοικίαση με 75 ευρώ (περιλαμβάνει τη δωρεάν αποστολή και παραλαβή της συσκευής από το χώρο σας).
Περισσότερα για τους μετρητές μαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων και τα ασφαλή όρια έκθεσης..
Τα επίπεδα των μαγνητικών πεδίων σε μια κατοικία εξαρτώνται συνήθως κύρια από την τοπική διανομή ρεύματος από τη ΔΕΗ (γραμμές χαμηλής τάσης) και δεν είναι εύκολο να προβλεφτούν. H μέτρηση των μαγνητικών πεδίων είναι, κατά τη γνώμη μας, η πιο σημαντική για την εκτίμηση της ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης ενός χώρου, ιδιαίτερα πριν την αγορά ακινήτου καθώς οι υψηλές τιμές μαγνητικών πεδίων είναι δύσκολο και ακριβό να μειωθούν.

Πως θα μετρήσω τα ηλεκτρικά πεδία από τις ηλεκτρικές συσκευές, τις πρίζες και τα φώτα;

Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές παράγουν ηλεκτρικά πεδία όταν είναι στην πρίζα, είτε λειτουργούν είτε όχι.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα καλώδια ρεύματος που βρίσκονται στους τοίχους και τις οροφές και ρευματοδοτούν τις πρίζες και τα φώτα.
Τα ηλεκτρικά πεδία στο εσωτερικό των κατοικιών εξαρτώνται κυρίως από την κοντινήπαρουσία ηλεκτρικών συσκευών και δευτερευόντως από τα καλώδια ρεύματος που βρίσκονται στους τοίχους (ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ελλείπεις γειώσεις και σφάλματα στις συνδέσεις ή τις μονώσεις των ηλεκτρικών καλωδίων στους τοίχους – συνήθως σε παλαιότερες κατοικίες ή σε κατοικίες όπου έχουν γίνει ηλεκτρολογικές μετατροπές).

Ο μετρητής ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων ΜΕ3030 της Gigaherzt (τιμή 149 ευρώ) μετράει την ένταση ηλεκτρικού πεδίου σε Volt/m (=βολτ ανά μέτρο).
Εναλλακτικός και απλούστερος τρόπος προσδιορισμού της έκθεσης σε ηλεκτρικά πεδία είναι η μέτρηση Body Voltage με το σετ πολύμετρουVC840 της Voltcraft (τιμή 149 ευρώ), που προσδιορίζει την εναλλασσόμενη τάση σε mVolt (μίλι βολτ) που απορροφά το σώμα μας εξαιτίας των γύρω πηγών (χωρητικής σύζευξη του σώματος με τα ηλεκτρικά πεδία εναλλασσόμενου ρεύματος).
Το σετ πολύμετρου VC840 της Voltcraft είναι διαθέσιμο για διήμερη ενοικίαση με 35,00 ευρώ (περιλαμβάνει τη δωρεάν αποστολή και παραλαβή της συσκευής από το χώρο σας).
Περισσότερα για τους μετρητές ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων και τα ασφαλή όρια έκθεσης..
Οι μετρήσεις έντασης ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων ενδείκνυνται σε χώρους όπως τα υπνοδωμάτια, όπου δεν είναι απαραίτητη η συνεχής ηλεκτροδότηση συσκευών και κυκλωμάτων ενώ η παρουσία υψηλών ηλεκτρικών πεδίων είναι πιθανώς περισσότερο επιβαρυντική κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου.


πηγή: http://www.home-biology.gr/index.php/metrites-ilektromagnitikis-aktinovolias

1 σχόλιο: