Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Σταθεροποίηση της αναπνοής


Σταθεροποίηση της αναπνοής




 Η αναπνοή είναι μία αυτόματη σωματική λειτουργία που, με την συνδρομή της προσωπικής μας θέλησης, μπορούμε να την κατευθύνουμε αλλά και να της δώσουμε βάθος και θεραπευτική ουσία. Μέσω αυτής λαμβάνουμε ζωογόνο και πολύτιμο αέρα που όχι μόνο βοηθά στην αποβολή ζημιογόνων ουσιών (όπως το διοξείδιο του άνθρακα) απο τον οργανισμό αλλά ταυτόχρονα δρα και σαν καταλύτης όταν το άγχος, και γενικά τα αρνητικά συναισθήματα, έχουν έντονη επίδραση πάνω μας. Με κάθε βαθιά ανάσα που παίρνουμε ερχόμαστε πιο κοντά στο κέντρο μας και βιώνουμε μεγαλύτερη χαλάρωση και ηρεμία, βοηθάμε το ηλιακό μας πλέγμα να διώξει την ένταση και αποκτούμε μεγαλύτερο αυτοέλεγχο. Είναι ακριβώς αυτά τα πλεονεκτήματα που κάνουν τον συνειδητό έλεγχο της αναπνοής σημαντικό κομμάτι κάθε τύπου εκπαίδευσης, όπως τη γιόγκα, τις πολεμικές τέχνες, τον διαλογισμό αλλά και την κρυσταλλοθεραπεία-εδώ το άτομο μπορεί να αφομοιώσει τις νέες ενέργειες που δημιουργούνται με κάθε βαθιά αναπνοή, και με την εκπνοή να απομακρύνει τα άγχη καθώς και τους κόμπους σε όλα τα επίπεδα.
Στην βρεφική και παιδική μας ηλικία γνωρίζαμε πώς να αναπνέουμε σωστά καθώς ο νους μας ήταν ελεύθερος απο εντάσεις, άγχη και προσκολλήσεις. Καθώς μεγαλώναμε όμως, τα βιώματα μας και ο πόνος που πολλές φορές αυτά περιείχαν μας οδηγούσαν στο να φοβόμαστε την χαρά, να πληγωνόμαστε αλλά και να δημιουργούμε αμυντικούς μηχανισμούς ώστε να μην ξαναβιώσουμε παρόμοιες καταστάσεις. Μάθαμε ότι η ζωή είναι σκληρή και έτσι, για να μην λαμβάνουμε ζωή και αναγκαστούμε να ξαναπονέσουμε, κάναμε την αναπνοή μας ρηχή, βεβιασμένη, μη ολοκληρωμένη...Το διάφραγμα μας έχασε την ελαστικότητα του (για αυτό πολλοί πονούν εκεί με την βαθιά αναπνοή), τα άγχη και οι φοβίες μας βούλιαξαν μέσα στο ηλιακό μας πλέγμα και με κάθε δυσκολία έρχονται στην επιφάνεια και μπλοκάρουν την καρδιά. Τέτοια είναι η δύναμη της αναπνοής, που μπορεί να μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε καλύτερα τα συναισθήματα μας, να είμαστε πιο ψύχραιμοι και να δώσει νοητική και συναισθηματική διαύγεια και καθαρότητα, ώστε να επικοινωνήσουμε με τον πραγματικό μας Εαυτό. Οι τεχνικές που ακολουθούν έχουν σαν σκοπό να εξισορροπήσουν αλλά και να απελευθερώσουν την αναπνοή μας, με όλα τα θετικά αποτελέσματα που επακολουθούν.

Στην πρώτη τεχνική θα χρειαστούμε τρεις λίθους Χρυσόκολλας. Αυτό το ορυκτό είναι πολύ χρήσιμο για την εξισορρόπηση των συναισθημάτων αλλά και την ομαλότερη έκφραση τους. Ξαπλώνουμε και τοποθετούμε το ένα κομμάτι στο σημείο του λαιμού και τα άλλα δύο πάνω σε κάθε πλευρό (αν νιώθουμε ότι πάνε να μας πέσουν, μπορούμε να τα κρατήσουμε στην θέση τους με λίγο λευκοπλάστ). Κλείνουμε τα μάτια μας και οραματιζόμαστε την αναπνοή σαν λευκό φως να μπαίνει απο το κεφάλι μας, να κατεβαίνει όλη την σπονδυλική μας στήλη μέχρι τον κόκκυγα και με την εκπνοή να ανεβαίνει πάλι πίσω και να βγαίνει απο το κεφάλι μας. Αν νιώθετε λίγο ζαλισμένοι, τότε με την εκπνοή οραματιστείτε το φως να κατεβαίνει απο τα πόδια και να βγαίνει απο τις πατούσες προς την γη. Μείνετε έτσι περίπου ένα δεκάλεπτο, και μετά αφαιρέστε απαλά τους κρυστάλλους. Χρησιμοποιήστε αυτή την τεχνική όσο συχνά την χρειάζεστε.


Σε περιπτώσεις έντονου στρες, όπου η αναπνοή είναι πολύ ρηχή και νιώθετε να ασφυκτιάτε, διαλέξτε πέντε κομμάτια Αχάτη Βρύων, ξαπλώστε και τοποθετείστε το ένα κομμάτι στο κέντρο του στήθους, άλλα δύο στην κάθε πλευρά του πρώτου ορυκτού και τα άλλα δύο επάνω και κάτω απο το κεντρικό ορυκτό-έχουμε έτσι ένα σχήμα σταυρού, όπου το βασικό σημείο είναι η καρδιά αλλά και η σύνδεση της με το ηλιακό πλέγμα (καθώς το τελευταίο ορυκτό τοποθετείται σχεδόν κοντά στο στομάχι). Ο Αχάτης των Βρύων είναι εξαιρετικός για χαλάρωση κάθε έντασης αλλά και για ενίσχυση της θετικότητας. Μένουμε και εδώ για περίπου ένα δεκάλεπτο, δίνοντας προσοχή ώστε η αναπνοή μας να είναι βαθιά και ουσιαστική, και να βιώσουμε την θεραπευτική ενέργεια των κρυστάλλων. Μπορούμε να έχουμε κοντά μας ένα πουγκάκι «αντι-στρες», με κρυστάλλους που θα μας βοηθούν να χαλαρώνουμε και να κρατάμε όσο το δυνατόν θετικότερη στάση, όπως Καπνία Χαλαζία, Αχάτη Βρύων, Τυρκουάζ και Πράσινη Τουρμαλίνη. Όποια τεχνική και αν επιλέξουμε, είναι η δική μας προσπάθεια και θέληση για ηρεμία και προσωπικό αυτοέλεγχο που θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ας μην ξεχνάμε πως η αναπνοή είναι ζωή, και έχουμε δικαίωμα να την ζήσουμε με όλη μας την ποιότητα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου